Vooraf, rebreath set - Beschrijving: Briefpapier
 

 

 

 

 


   index.       30. Beschr. Marine tijd , tijd bij  Betonning.       112. Index berekenwijze, nitrox en trimix deco tabellen.

 

 

    In mijn Marine tijd ( ’66 – ’71 ) liet ik al zien zeer geïnteresseerd te zijn in de techniek. Probeerde in ’67 een eigen idee reduceer  uit te werken. Natuurlijk lukte dat nog niet.

Dat eerste probeersel wel bewaart.  Het zat er dus in dat ik ooit verder zou gaan.  Na 5 jaar sportduiken kwam het er van.  In december ’81.  Toentertijd werkzaam bij de vaarweg markering dienst. 

Kreeg daar alle ruimte tot bekwamen in het nodige tot kunnen aanpakken.  Was daar timmerman ter onderhoud.  Geen metaal bewerking achtergrond.  In tweede helft jaren ’70 kreeg ik het

 lassen daar voldoende onder de knie.  Er stond daar een klein stevig metaal draaibankje, met zo hier en daar speling in. Nog wel goed bruikbaar. Mocht er nog niet aan komen. 

 

In najaar van ’81 gingen mijn gedachten in de richting van eens proberen.  Schafte een klein tekenbord aan en probeerde uit te werken. 

In december stond er iets op papier en ging aan de slag. Bouwen van een rebreath set.  Had nog geen idee van hoe.  Zou wel zien. 

Gezien de mogelijkheden van zo’n systeem zag ik toen al een aankomende ontwikkeling voor de sport duiker.

Dacht toen: begin jaren ’90. In de tweede helft kwam het op gang! 

 

Er rebreath set bouwen zonder draaibank.  Na een heel gemartel kreeg ik in september ’82 iets klaar wat er voor door moest gaan.  Naar de haven er mee en uitproberen! 

Deed het set om en draaide de afsluiters onder open.  Na zo 20 seconden een harde knal.  De contralong barste!  Deze eerste aanpak was niets en gevaarlijk!

 Weer naar het teken bordje en kreeg wat beters op papier.  Weer een heel geploeter en in juni ’83 kon ik het weer eens proberen.  Het ging goed nu en eens die zomer er

drie uur in de haven mee onder geweest. Van een behoorlijke opzet was nog geen sprake.  Stapte van deze opzet af en weer volledig opnieuw. 

In najaar ’83 mocht ik gebruik maken van dat draaibankje.  Dat had ik gouw onder de knie.  Zag het nu allemaal beter en snel had ik een uitstekende doseer opzet op papier staan.

 Maakte die van brons en dat leerde me hard solderen.  Dat doseersysteem was een schot in de roos!!  Zéér degelijk en betrouwbaar, dat bleek al snel. 

Ook kwam ik tot een werkbare ontlast klep.  De absorptie patroon opzet met contralong was zó ook al goed.  Een betere behuizing nu waar alles nu goed in zat. 

In voorjaar ’84 kreeg ik een rebreath set klaar wat goed en betrouwbaar was.  De dosering werd nog wel beïnvloed door cilinder druk en water druk.  Dat probleem loste ik in ’85 op. 

In dat jaar ook een betere zender opzet in die set. Met een op perslucht uitschuifbare antenne.  Dat geheel werkte goed.  Kreeg in ’86 ook een heel goed dubbel doseersysteem

voormekaar en in winter ’87 een kleiner.   Voerde vanaf ’84 alles uit in RVS 316. 

 

In ’84 er eens mee naar Den Oever en Den Helder.  Naar oud collega’s.   Het werd wel leuk gevonden.  Vanuit Den Oever kreeg ik wat mee zodanig dat ik door kon gaan. 

Wat ik liet zien toen zeker een nog té vroeg.                                      

 

 Tot in ’86 enkel haven test duiken. Vanaf ’87 ook op zee.  Dat maar drie keer dat jaar. Waar van een in de diepwater route boven Terschelling.  Die zomer zonk een Fins vrachtschip geladen

 met schroot.  Door zomer storm verschoof de lading en schip maakte zodanig slagzij met zinken als gevolg.  De bemanning kwam er goed vanaf.  Niet lang na zinken er heen natuurlijk.

 Dat twee keer.  De eerste keer ( ook tweede ) als eerste er in ter vast maken afdaaleind, met nog dubbel 10.  Schip lag op BB zijde en maakte bij reling achter vast. Net achter stuurhuis.

 De bodem diepte: 30 meter.  Een week later weer en nu met het rebreath set en 50/50 mengsel. Leuke video beelden van dat wrak waarop ik even met de set te zien ben. 

 Het schip was vrij lang en, dacht ik, zo 10000 ton.  Naar voorschip en daar even naar de bodem.  Daar al een aardige slijtkuil ontstaan en even over de grens. Diepte daar: 36 meter. 

 Snel weer omhoog!  Die mengsel duik verliep naar wens.  Ook die anderen dat jaar.  In ’88 nog zo twee keer en daar bleef het bij.  De nadruk ligt bij mij groot deels op verder ontwikkelen.

 Maar ook nitrox geeft bij diepere duiken maar een geringe duiktijd verlenging en dan toch liever met dubbel 10. 

 

Bouwde in ’97 een nieuw rebreath set.  De  derde.  Ook verbeterde ik nummer twee nog en haalde het zender geheel er uit. Maakte met dat set in ’96 nog een wrakduik. 

De derde opzet weer beter.  Vanaf ’97 daar enkele wrakduiken goed mee gemaakt.  In september ’05 de laatste.  In die jaren nog menig verandering aan dat systeem en kan er nu

goed mee naar 85 meter diepte. Kan dieper na plaatsen van juiste veer in reduceer/doseersysteem.  Met dat set van ’99 tot in ’01 enkele trimix duiken gemaakt en dan is het een ander verhaal! 

Vanaf ’82 tot heden nooit een probleem gehad met maken mengsel.  Ook lange opslag gaf geen probleem.  Met klaar maken zorgen dat alles goed schoon en door geblazen is! 

 

In eerste week ’06 nog even een goede meeneem mogelijkheid gemaakt en uitgeprobeerd.  Dat ter opgehesen kunnen worden.  Aan derde set toch nog een kleine verbouwing. 

De contralong opzet kan beter.  Platter en dichter naar rug.  Zal dat in april nog gaan doen.    

 

 

                                                                                                            Boven.