Beschrijving helmsysteem twee - Beschrijving: Briefpapier
 

 

 

 

 


                 index.      33. Mijn ervaring met Helium en aankijk.           112. Index berekenwijze, nitrox en trimix deco tabellen.

 

 

Op de helm een VHF zender, 6 kanalen. De druk in dat huis blijft atmosferisch.  De zend schakelaar in een RVS behuizing linksvoor tegen reduceer/doseer behuizing.

Het verder nodige in helm goed weg gewerkt. De antenne op de helm is af te nemen en weer goed te plaatsen.  Op dat zenderhuis het voor deel ter aansluiten voor

opgehesen kunnen worden. Het andere ophijspunt aan absorptiepatroon huis. Aan de zijkanten zenderhuis de RVS staaldraadjes aangesloten waar ik via de benen dan aan hang.

Ter plaatse dat zenderhuis verstevigt. Zo een minimale kracht tussen helm/zenderhuis aankoppel.

 

Achter twee grote huizen met korte brede slangen aan, daarin twee grote kleppen welke op perslucht goed en betrouwbaar werken.

Rechts onder achter een kleiner huis met op perslucht werkende klep. Is die klep gesloten dan is via het bijtstuk te ademen uit tweede trap iets rechts achter onder helm. 

Is die klep open dan is via het bijtstuk mengsel aan te zuigen uit absorptie patroon.  De bediening kleppen via de twee snel afsluitertjes onder voorglas rechts.

Een kwart slag draaien ter beluchten/ontluchten bovenste cilindertje in klepbehuizing. Rechts naast rechter snel afsluitertje een gewoon klein afsluitertje die voor

toevoer aan te sluiten losse cilinder.  Links van die andere snel afsluiter de bijpas voor beluchten droogpak. Later nog een klein afsluitertje geplaatst aan die aansluiting.

Mocht de bijpas blijven hangen of niet meer goed afdichten dan geen probleem. Tussen behuizing waarin die snel afsluitertjes zitten en kleppen huizen RVS leidingen

welke vast zitten aan die behuizing en achter makkelijk zijn aan te sluiten.

 

De reduceren onder aan de twee niet met elkaar verbonden 5 liter cilinders zijn goed achter op het schouderdeel aan te sluiten. In die aansluiting een conisch filter.

De eerste lage druk gaat naar de twee drieweg snel afsluitertjes linksvoor onder voorglas. Daar zijn beide cilinders bij te zetten of afzonderlijk. 

Tussen aansluiting linker reduceer en behuizing onder linker zijglas een klein afsluitertje.  Was nodig daar bij defect raken lage druk slang zonder dat afsluitertje ook

geen losse cilinder meer was aan te sluiten.  Direct links van linker drieweg snel afsluitertje ook een kleine gewoon afsluitertje. 

Die sluit de luchttoevoer af naar tweede trap voor links onder.  Die tweede trap compenseert automatisch de druk toename onder afdalen.

 

Voor midden tussen de snel afsluitertjes is oppervlakte verbinding vast te zetten. Die oppervlakte verbinding is onderwater goed los/vast te koppelen.

Bij losmaken dan eerst te telefoon verbinding boven laten uit zetten. Na weer aankoppelen is met de neus op een knop te drukken en dat geeft boven een signaal.

Dan is weer bij te zetten. Maak gebruik van een babyfoon. Een versterking geluid is nodig, het is nét verstaanbaar.  Ook is de neus binnen goed af te sluiten ter oren klaren.

 

Rechtsvoor onder helm nog een mogelijkheid ter kunnen verwijderen water uit de helm.  Aan de techniek voor in hoek de aansluiting met ontluchting voor aansluiten

losse perslucht cilinder.

 

Het reduceer/doseer deel onder de zij beglazing links en rechts zijn identiek.  De reduceer (paddenstoel type met  conisch filter in paddenstoel) is volledig dicht.

Op het veerhuis een systeem dat aangeeft een druk verhoging als optreed in dat veerhuis.  Die druk moet atmosferisch blijven en blijft dat ook bij herhaald testen. 

Maar mocht op 80 meter diepte toch de druk oplopen dan ook sterk de dosering.  Kan dat direct oplossen door water toe te laten in veerruimte en de dosering enige

standen terug te zetten tot dat overeen komt.  Het doseerdeel direct achter het reduceerdeel heeft acht instel mogelijkheden en is te borgen. Kan er goed bij en zien. 

Direct achter dat doseerdeel een afsluitertje welke de gedoseerde mengseltoevoer kan afsluiten. Direct voor het reduceerdeel de bijpas ter direct flink mengsel toe voeren.

Blijft die hangen dan is af te sluiten. Het deel onder rechter zijglas is voor tot 60 meter diepte. Bij dieper dan gaat het deel onder linker zijglas juist werken. 

De reduceer/ doseer delen zijn solide aangesloten via twee M 6 boutjes op het afsluiterdeel voor. Het geheel is volledig van RVS en zéér betrouwbaar.

 

Direct achter het reduceer/doseer deel links, tussen de leidingen door een doorvoering ter van buitenaf de aluminium ring te borgen/ont borgen.

Na ont borgen even de ontlastklep achter rechter zijglas dicht houden en de oplopende druk drukt de ring uit zijn zitting en is uit de helm te komen.

 

In zijglas links ook een spuugkraantje.

 

Boven door de zijbeglazing de schakelaars ter bedienen verlichting in/op helm en ventilator.

 

Ook boven in de doorvoering ter bedienen ruitenwissertjes.

 

Boven een solide uitneembaar bovenglas van 10 mm. Lexaan.  De voor en zij beglazing van 8 mm. Lexaan. Die beglazing zit zeer solide.

Op dat bovenglas de lamp bevestigt.

 

De twee manometers tegen de zijbeglazing zijn goed afleesbaar.

 

Tussen de twee grote klephuizen nog een cilinder bevestigt welke is aangesloten op rechter huis, voorbij klep.  Onder aan dat cilindertje de Lp slang voor

spoellucht toevoer vanaf oppervlakte. In die bevestiging een terugslagklep.  Aan die Lp slang voor ( aan die Lp slang voor ook een huisje met in een terugslagklep)

is de oppervlakte verbinding aan te koppelen. In  dat cilindertje actieve kool wat meer dient ter ruisdemping.

 

Ook is linksonder de helm nog een extra lamp aan te sluiten.  Aan die aansluiting ook de aansluiting voor stroom vanaf de oppervlakte. 

In de luchtslang ook een draad voor die mogelijkheid.  Die draad moet nog vervangen worden door een ander, die nu is te licht. 

Via de neus kan ik schakelen tussen stroom van bovenop uit batterijpakket.

 

In het contralong huis (evenals helm/schouderdeel van goede kwaliteit epoxy) de contralong en deze van 4 mm. neopreen gemaakt.

De contralong is direct voor onder de helm aan te sluiten.  Die aansluiting is binnen af te dichten. Bij mengselduiken en gewoon spoellucht gebruik dan

die aansluiting in aansluiting afdichten via kunststof prop.  Dan de aansluiting aan contralong aan linker kant contralong huis gebruiken.

Die komt uit aan de helm achter linker zijglas en binnen het uitademing deel bijtstuk aangesloten. Buiten loopt de aansluiting verder naar uitademingdeel

aan absorptiepatroon huis.  Onder aan contralong een afsluiter ter onderwater water uit long kunnen verwijderen.  De kruisband loopt door begeleiding

achter longhuis naar boven.  Boven op longhuis rechts een snelklem systeempje waarmee ik de kruisband ook onderwater goed kan afstellen.  

Aan beide zijkanten contralong huis onder een draai mechanisme welke wat naar boven/onderen kan schuiven.  Aan dat deel het RVS staaldraadje wat

met M 10 bout is bevestigd aan zenderhuis.  Op de twee kleine draaitrommels een korte nylon lijn.  Die lijnen weer vast aan de twee banden op bovenbenen.

Vlak voor ophijsen kan ik mij nu, met handschoenen aan, goed strak onder de helm krijgen. Die twee lijnen strak aandraaien en bediening naar binnen schuiven

en de nylon lijnen kunnen niet terug.  De oplossing zó!  Bij ophijsen komt de helm nu maar een weinig omhoog.

 

                       


                                              

 

De algehele absorptie patroon behuizing is nogal een groot uitgevallen geheel.  Die opzet stamt groot deels nog uit begin fase en is prima zó

Op papier wel een betere opzet gezet.  Laat zo als is.  Die behuizing bestaat uit twee delen.  Een huis waar de absorptiekalk in zit. 

In dat huis kan ruim 3 kg absorptiekalk of minder.  De twee schotten met RVS zeef zijn snel uitneembaar.  Voorbij voorste schot een stoffilter

welke goed geborgd zit zodat deze niet in ventilator schoep kan komen. Aan dat huis de bevestiging (links) van afvoer korte brede slang van helm. 

Dan absorptie patroon deel zit weer in dat andere huis met op het ventilator geheel en aansluiting (rechts) korte brede slang voor toevoer naar helm. 

Die twee korte brede slangen zijn van 5 mm neopreen.  Van binnen goed ingesmeerd met Bison Marathon (sportschoen zool reparatie substantie) en

verder van binnen beveiligt. Het gehele pakket achter kan aan één korte slang hangen!  Het ventilator geheel uit twee delen. 

Het motor huis is snel af te nemen en 12 V elektromotor is vlot uitneembaar.  Op motorhuis de aansluiting van drieweg aansluiting achter zijglas links. 

Boven op die aansluiting de lamp op helm aangesloten.  De andere aansluiting is voor aansluiten batterijpakket welke onder is bevestigd aan de

absorptiepatroon behuizing.  Twee gesloten lood accu’s in een stevig PVC huis. Op dat huis een RVS huisje waaraan een Lp slang met in de stroomdraad.

In dat huisje ook de zekering. De druk in PVC behuizing blijft atmosferisch. Aan de absorptiepatroon behuizing is rechts een losse 4 liter cilinder te bevestigen. 

Ter reserve en voor nood opstijging als het helmsysteem onderwater afgeworpen moet worden.  Tussen helm en de twee korte brede slangen heb ik de

ruimte in december nog kunnen vergroten.  In die ruimte is ruimte voor nog een epoxy trimmogelijkheid.  Achter de back pack lopen de Lp en Hp slangen

goed beschermt vanaf de twee RVS reduceren onder omhoog.  Tussen de back pack en de twee 5 liter cilinders een RVS snelkoppeling. 

De schouderbanden op back pack zijn niet nodig meer, alleen om de middel.  Aan het snelkoppel deel op back pack de kruisband bevestigt.

Met ballastlood mee gerekend weegt het gehele helmsysteem zo 108 kg.  Heb er geen probleem mee en kan er goed een voldoende afstand mee lopen

en duiktrap nemen. Het kan goed anders.  Bij ver van de boot bovenkomen dan via drijflichaam gesleept door rubberboot snel weer terug bij beginpunt.  I

n de rubberboot dan een perslucht cilinder welke snel aan helmsysteem is aan te sluiten. Prettig dan even flink spoellucht. 

Bij aluminium ring vast op duikpak kan geen water in de helm komen.  Zodra onder afdalen onderdruk in helm gaat komen compenseert dus de tweedetrap

links onder voorglas direct.  Bij gebruik maken van losse aluminium met kraag in werkt die tweede trap ook maar kan bij ontstaan onderdruk water via de kraag

binnen komen.  Dan bij afdalen op tijd de bijpas gebruiken.

 


 

Op de opberghaspel een lengte van zo 55 meter.  Die gele slang (met daar door heen de telefoon en stroomdraad) is een goed verstevigde tuinslang en het gaat zo. 

De slang kan uitrekken, geen probleem voor de bedrading in.  Aan die slang een sterke nylon lijn.  De verbinding in van een diepte markering voorzien. 

Die tuinslang is een aardig alternatief.  Voor beter geen geld.  De slang zit goed aangesloten op een RVS huis aan haspelhuis, op dat huis een overdruk ventiel.

Op dat huis ook de luchtdichte aansluiting telefoon en stroom.  Aan dat RVS huis een doseersysteem aangesloten met 8 direct instelbare doseer mogelijkheden

en afsluiter.  Aan dat afsluiter huisje twee aansluitingen, een voor losse perslucht cilinders en ander voor lage druk compressor.  Tussen lage druk compressor en

aansluiting een goed filtersysteem.  Op de persluchtcilinder een grote drietrap reduceer, daar vier van en drie kleinere. In de grote reduceren twee paddenstoelen

 met een buiten diameter van 11 mm.  Van 200 bar naar 30 bar en 10 bar.

 

                                                                                        

                                                                                                            Boven.